MAPAX® - Ambalarea în atmosferă modificată

Extinderea termenului de valabilitate - pe cale naturală

Producătorii de alimente caută în permanenţă modalităţi de a prelungi termenul de valabilitate fără a modifica proprietăţile fizice sau chimice ale produselor alimentare sau a adăuga ingrediente nenaturale. Ambalarea în atmosferă modificată (MAP) este modul ideal de a realiza acest lucru. Aceasta este o metodă naturală a cărei popularitate creşte rapid la nivel internaţional. În multe cazuri, ea poate fi aplicată complementar altor metode de conservare.

We have developed a range of application-specific packaging solutions under our MAPAX ® brand. Synergizing the vast knowledge we have gained in food science, gas mixtures and packaging, MAPAX ® extends shelf life – the natural way. 

MAPAX face posibil:

    - Sporirea vânzărilor prin satisfacerea cererii tot mai mari de produse proaspete şi produse conservate în mod natural
    - Prelungirea termenului de valabilitate fără substanţe chimice sau congelare
    - Mărirea termenului de valabilitate în lanţul de distribuţie cu zile sau chiar săptămâni
    - Păstrarea gustului, texturii şi aspectului iniţial
    - Eficientizarea producţiei şi distribuţiei prin reducerea cheltuielilor.

The Technology

MAPAX gas mixtures usually consist of the normal atmospheric gases such as carbon dioxide (CO2), nitrogen (N2) and oxygen (O2). Microbial growth can also be inhibited to a certain extent with the help of other gases such as nitrous oxide (N2O), argon (Ar) and hydrogen (H2). These gases can be applied individually or mixed according to specific ratios.
CO2, for instance, is most effective in inhibiting microorganisms (such as mould and other common aerobic bacteria). It does this by dissolving into the food’s liquid and fat phase, thereby reducing its pH value. It also penetrates biological membranes, causing changes in permeability and function. As an inert gas, nitrogen is primarily used to replace oxygen in packaging, thereby preventing oxidation. Owing to its low solubility in water, nitrogen also helps to prevent package collapse by maintaining internal volume.
Although the oxygen level should be as low as possible in most food packages, meat is an exception. Here oxygen helps to preserve the oxygenated form of myoglobin, which gives meat its red color. It is also valuable for fruit and vegetables as it lets them breathe.

Ambalarea în atmosferă protectoare MAPAX® pentru alimente uscate şi produse de patiserie

Păstrarea pâinii și a alimentelor uscate proaspete
Prin gazele alimentare, Linde asigură păstrarea calităţii produselor de patiserie şi a alimentelor uscate.
Dioxidul de carbon încetineşte dezvoltarea mucegaiului. Principalii factori care duc la alterarea produselor de panificaţie şi patiserie sunt formarea mucegaiului şi descompunerea chimică. De asemenea, produsele de patiserie sau panificaţie cu umplutură sunt predispuse la fermentaţie. Deoarece produsele de patiserie au un conţinut de apă redus, dezvoltarea microorganismelor, altele decât mucegaiul, nu reprezintă de regulă o problemă.


MAPAX pentru peşte şi fructe de mare

Prelungirea vieții peștelui proaspăt
Linde a dezvoltat o serie de soluţii MAPAX® axate anume pe provocările cu care se confruntă specialiştii din industria peştelui şi fructelor de mare.
Peştele proaspăt şi fructele de mare îşi pierd rapid calitatea iniţială ca urmare a dezvoltării microbiene şi a proceselor enzimatice. Acest lucru se datorează conţinutului ridicat de apă, pH-ului neutru (ideal pentru dezvoltarea microorganismelor) şi prezenţei enzimelor, care cauzează schimbări rapide de gust şi miros.  Descompunerea proteinelor de către microorganisme emană de asemenea mirosuri neplăcute. Pentru a menţine înalta calitate a peştelui proaspăt, este absolut esenţială păstrarea unei temperaturi cât mai apropiate de 0°C. Amestecul de gaze potrivit, combinat cu un control adecvat al temperaturii, poate prelungi termenul de valabilitate a peştelui cu câteva zile, presupunând, desigur, că lanţul de frig nu este întrerupt. 


Ambalarea în atmosferă protectoare MAPAX® pentru fructe şi legume

Optimizing permeability to keep fruit & vegetables in peak condition
Linde a  dezvoltat o serie de soluţii MAPAX® cu aplicabilitate pentru legume şi fructe. <1% oxigen şi dioxid de carbon >20%), ceea ce afectează calitatea produselor.
În schimb, în cazul în care produsul este ambalat cu o folie excesiv de permeabilă, atmosfera modificată nu va putea fi păstrată, iar deshidratarea va duce, de asemenea, la alterarea accelerată a produsului. Materialele potrivite pentru ambalarea în atmosferă protectoare a fructelor şi legumelor proaspete cuprind foliile microporoase, polietilena de joasă densitate (LDPE) sau polipropilena orientată (OPP). Atmosferele modificate evoluează în interiorul unui ambalaj etanş la aer. Cu toate acestea, în anumite condiții, spălarea cu gaz este benefică, deoarece accelerează crearea unei atmosfere protectoare cu efecte benefice. De exemplu, modificarea culorii salatelor (devin maro), datorată reacţiilor enzimatice, poate fi întârziată prin spălarea cu gaz, în loc de ambalarea în prezenţa aerului.Ambalarea cărnii în atmosferă protectoare MAPAX®

Cu ajutorul gazelor alimentare, Linde asigură prelungirea termenului de valabilitate al produselor din carne. 
Linde a dezvoltat o serie de soluţii pentru ambalarea în atmosferă protectoare MAPAX ®, cu aplicare pe piaţa produselor din carne (vită, porc şi pasăre).
În general, dioxidul de carbon (CO2) are un puternic efect inhibitor asupra procesului de dezvoltare a bacteriilor în carne. Cea mai mare problemă pentru carnea proaspătă o reprezintă bacteriile aerobe din familia Pseudomonas.
O problemă particulară este legată în special de carnea roşie (vită) care își schimbă culoarea în urma oxidării pigmentului roşu. Pentru păstrarea culorii roşii, atmosfera pentru carnea proaspătă trebuie să conţină un nivel ridicat de oxigen (60 - 80%). Prin aceasta se asigură un nivel ridicat de oxigen în mioglobina din carne. Cărnurile foarte pigmentate (vită) necesită concentraţii mai mari de oxigen decât carnea slab pigmentată, cum este carnea de porc.Ambalrea în atmosferă protectoare MAPAX® pentru alimente preparate şi catering

Satisfacerea cerinţelor consumatorului final pentru produse cât mai diverse
Linde a dezvoltat o serie de soluţii MAPAX ® destinate să facă față cerințelor din domeniul alimentelor gata preparate şi catering-ului. 
În ceea ce priveşte alimentele gata preparate, viteza de alterare depinde de ingrediente şi diferă considerabil de la un produs la altul. De exemplu, la preparatul ravioli cu carne sau lasagna, carnea se degradează diferit faţă de aluat. Una dintre problemele importante asociate cu alimentele gata preparate constã în evitarea contaminării cu microorganisme în timpul procesului de fabricaţie. 
Pentru a se evita aceasta, producătorii trebuie să asigure cele mai înalte standarde de igienă şi de calitate a materiei prime. Procesele cele mai problematice de descompunere sunt cauzate de dezvoltarea microbiană, de oxidare şi de pierderea prospeţimii. Acestea duc la râncezire, decolorare şi pierderea gustului. De exemplu, o pizza proaspătă, lăsată în aer liber, la temperaturi de 4°C - 6°C se va altera în aproximativ o săptămână. Calitatea produsului poate fi menţinută pentru câteva săptămâni suplimentare, dacă acesta este ambalat în atmosferă modificată, cu o concentraţie scăzută de oxigen (O2) și cu o una ridicată de dioxid de carbon (CO2). În cazul preparatelor de tip pizza, concentraţia de oxigen trebuie să fie mai mică de 1,5%.

Aveți o întrebare pentru experții noștri?