Următorul pas în povestea hidrogenului: Produsele de rafinare și cele petrochimice devin sustenabile

Economia hidrogenului câștigă avânt, iar tehnologiile Linde joacă un rol cheie în a ajuta producătorii să deblocheze potențialul acestui gaz ușor. Chiar și grupurile petrochimice care rafinează țițeiul încep să facă tranziția către un viitor mai sustenabil bazat pe H2.

Începuturile producției de hidrogen

Inginerii noștri au construit cel mai mare complex de instalații de H2 din lume pentru a genera cantitățile uriașe de hidrogen solicitate de către client. Acesta include opt reformere cu abur care produc gaz de sinteză - un amestec de monoxid de carbon și hidrogen. În total, din acest gaz de sinteză, pot fi generați 670.000 de metri cubi de H2 pe oră. Linde este considerat cel mai important furnizor de instalații de reformare cu abur la nivel mondial, având deja construite peste 200 de reformere cu abur cu capacități cuprinse între 300 și 200.000 de metri cubi de hidrogen pe oră. Gazul natural este de obicei utilizat ca materie primă pentru obținerea H2. Deoarece este o resursă fosilă, experții se referă la acest tip de hidrogen drept hidrogen gri.

Reziduurile de rafinare, cum ar fi cocsul de petrol, este o altă sursă potențială de H2 și a fost materia primă aleasă de rafinăria Linde și de clientul din industria petrochimică. Este un produs secundar al operațiilor de rafinare. Pentru a genera hidrogen din această materie primă, cocsul de petrol trebuie încălzit la temperaturi foarte ridicate împreună cu oxigen și abur, în unități speciale cunoscute sub denumirea de gazeificatoare. Acest proces de oxidare parțială generează un gaz de sinteză brut, care este un amestec de hidrogen, monoxid de carbon (CO), dioxid de carbon (CO2) și alte produse secundare.

Reformator cu abur în Togliatti, Rusia.
Linde are soluția perfectă atunci când vine vorba de captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS).

Fluxuri de gaz pur

Gazul de sinteză brut din gazeificatoare trebuie spălat pentru a elimina impuritățile, cum ar fi sulfura de hidrogen și dioxidul de carbon. Procesul nostru de spălare RECTISOL ® reprezintă eliminarea gazelor acide în această etapă de purificare, deoarece elimină toate componentele nedorite într-o singură fază. Pentru clientul nostru din industria de rafinare și petrochimie, am instalat cele mai mari unități RECTISOL ® din lume, fiecare cu o capacitate de 2.300.000 de metri cubi pe oră. Aproape 25 la sută din gazul de sinteză spălat este alimentat în fluxul de producere a hidrogenului, pe care compania îl folosește apoi pentru a elimina impuritățile din combustibilii pe care îi produce. Caracteristicile RECTISOL® includ un flux de CO2 extrem de pur, făcându-l perfect pentru captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS). În plus, Linde Engineering a integrat o soluție eficientă de recuperare a sulfului prin îmbogățirea cu oxigen, ceea ce îi permite clientului să producă peste 2.000 de tone de sulf elementar pe zi.

H2 pur pentru o gamă largă de aplicații

Gazul de sinteză purificat sau hidrogenul gazos extras din acesta este distribuit printr-o rețea de conducte, care aduce gazul la punctul exact de utilizare al complexului industrial. Clientul intenționează, de asemenea, să utilizeze hidrogenul drept combustibil pentru vehicule. Pentru aceasta sunt necesare cisterne de H2 transportabile și, mai departe pe linie, rezervoare criogenice la fața locului. Clientul din industria de rafinare și petrochimie utilizează în prezent jumătate din gazul de sinteză pentru producerea de energie electrică de către turbine cu gaz și încălzire în diferite procese. Cu toate acestea, în viitor, compania dorește să îl utilizeze și pentru fabricarea substanțelor chimice precum glicol, eter dimetilic și acid acetic (sinteză). Linde Hydrogen FuelTech a dezvoltat deja concepte de alimentare cu potențialul de a conduce la comercializarea pe scară largă a hidrogenului drept combustibil adecvat pentru viitor. Experții noștri în hidrogen se bazează pe o bogată experiență în acest domeniu pentru a oferi clienților noștri cea mai bună adaptare tehnică și bugetară la nevoile lor. Pentru a câștiga experiență inițială  pe teren în alimentarea cu H2, clientul din industria de rafinare și petrochimie se concentrează în prezent pe autobuze. În același timp, își propune să construiască treptat o infrastructură pentru hidrogen. Aceasta include adăugarea de capacități de alimentare cu hidrogen la stațiile de alimentare convenționale existente de-a lungul unei artere cheie de transport din regiune. Deoarece unele dintre aceste locații se află la o distanță de până la 1.000 de kilometri distanță de unitățile de producție a H2 în rafinărie, experții de la Linde Hydrogen FuelTech dețin concepte integrate privind posibilitatea de a transporta hidrogen lichid, produs în unitățile de lichefiere ale Linde Kryotechnik.

Tehnologii de ultimă generație de alimentare cu hidrogen de la Linde Hydrogen FuelTech

Lanțul valoric al hidrogenului

 • Producerea hidrogenului

  • Reformerele cu abur utilizează gaz natural, gaz lichefiat sau nafta ca materie primă pentru producerea hidrogenului. Materiile prime sunt încălzite pentru a produce inițial un gaz de sinteză, care este un amestec de monoxid de carbon și hidrogen.
  • Reziduurile grele de rafinare pot fi, de asemenea, convertite într-un gaz de sinteză brut utilizând oxidarea parțială.

  Shadow
 • Prelucrarea hidrogenului

  • Gazul de sinteză rezultat trebuie acum spălat pentru a elimina impuritățile precum dioxidul de carbon și hidrogenul sulfurat.

  Shadow
 • Distribuirea și stocarea hidrogenului

  • Hidrogenul rezultat este apoi furnizat printr-o rețea de conducte.
  • Cisternele noastre criogenice sunt ideale pentru cererea de hidrogen lichid. Acestea au capacități cuprinse între 3.000 și mai mult de 100.000 litri și vin cu presiuni de lucru standardizate de până la 36 bari.

  Shadow
 • Utilizarea hidrogenului

  • Gazul de sinteză bogat în H2 poate fi utilizat și pentru fabricarea substanțelor chimice precum glicol, eter dimetilic și acid acetic.
  • Hidrogenul spălat poate fi utilizat drept combustibil ecologic pentru diferite vehicule cu pile de combustie.

  Shadow

Doriți ca proiectul dvs. privind hidrogenul să aibă succes?