Linde este singura companie care acoperă fiecare fază din lanțul valoric al hidrogenului, de la producție și prelucrare, distribuție și depozitare, până la aplicații industriale și de consum. Bazându-se pe decenii de cercetare și nenumărate proiecte la nivel mondial, capabilitățile Linde privind hidrogenul demonstrează puterea sa inovatoare și expertiza dovedită în furnizarea de tehnologii bazate pe hidrogen tehnologii realizabile, viabile din punct de vedere economic, adecvate implementării în masă.
Cererea pentru tehnologiile bazate pe hidrogen este în creștere, având în vedere potențialul acestuia de a accelera tranziția către forme mai sustenabile de energie, sprijinind în același timp modelele energetice actuale cu toate variațiile lor regionale. Hidrogenul este o sursă de combustibil cu emisii zero pentru trenuri, autobuze și autoturisme. Poate fi utilizat ca materie primă pentru industrii precum cea chimică, oil&gas și siderurgică. În plus, este o sursă de căldură și energie pentru clădiri și poate stoca energia generată din surse regenerabile.
Hidrogenul oferă beneficii convingătoare. În primul rând, susține o tranziție treptată către surse de energie cu emisii reduse de carbon, deoarece poate fi generat din gaze naturale și alte produse secundare neregenerabile. În plus, poate fi utilizat ca purtător de energie; cu alte cuvinte, un agent de stocare a energiei din surse regenerabile și din alte surse. Privind spre viitor, acesta poate fi generat la scară mare, cu o amprentă de carbon zero, utilizând energie regenerabilă, cum ar fi de exemplu energia solară sau eoliană, pentru a descompune apa (electroliză).
Hidrogenul gri se obține din combustibili fosili. Reformerele cu abur sunt utilizate pentru conversia gazului natural, de exemplu, cu ajutorul aburului. Gazul de sinteză rezultat, bogat în hidrogen, este apoi procesat în continuare. În timpul procesului de generare a H2 gri, produsul secundar dioxid de carbon (CO2) este eliminat în atmosferă. În schimb, pentru a obtine hidrogen albastru, CO2-ul este captat. Hidrogenul verde este produs exclusiv din materii prime regenerabile. Cu toate acestea, până acum nu a fost posibil să se producă varianta verde a H2 în cantități suficiente folosind această tehnologie.
Hidrogenul poate netezi tranziția către o economie energetică mai sustenabilă. H2, nu numai că poate fi utilizat drept combustibil cu emisii zero pentru trenuri, autobuze, camioane, automobile și nave, ci și ca materie primă pentru diverse industrii, inclusiv cea chimică, oil&gas și siderurgică. În plus, hidrogenul poate fi o sursă de energie și căldură pentru clădiri și poate stoca energia produsă din surse regenerabile.
Această tehnologie funcționează prin legarea fizică a moleculelor de gaz de un material adsorbant. Forța de legare dintre molecule și adsorbant depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul gazului. Acest proces de legare creează un efect de separare. Spre deosebire de monoxidul de carbon (CO), dioxidul de carbon (CO2) și azotul (N2), componentele foarte volatile cu polaritate scăzută precum hidrogenul au o forță de legare neglijabilă. Astfel, în timp ce impuritățile aderă la adsorbant, hidrogenul poate trece mai departe.
O gamă largă de industrii, inclusiv prelucrarea metalelor, tehnologia medicală, electronică și prelucrarea alimentelor utilizează gaze lichefiate. Aceste gaze sunt furnizate clienților întotdeauna sub formă lichidă, astfel încât să poată fi depozitate la fața locului pentru utilizare ulterioară. De aceea livrăm nu numai soluții criogenice pentru lichefierea H2, ci și rezervoare adecvate pentru depozitare fiabilă și eficientă. Rezervoarele interioare și sistemele de conducte sunt fabricate din oțel inoxidabil pentru a garanta un grad de puritate ridicat. Acest lucru este deosebit de important pentru industria alimentară și electronică. Rezervorul exterior are o acoperire specială care garantează o izolare excelentă față de efectele ambientale.
În loc de utilizarea unui piston de compresie metalic, acest proces are loc cu un lichid ionic. Mai precis, lichidul este o sare organică care se comportă ca un solid în procesul de compresie. Lichidul ionic acționează ca lubrifiant și agent frigorific în același timp. Fiind anticoroziv, reduce costurile de întreținere și este semnificativ mai eficient decât compresoarele convenționale.
Acestea sunt utilizate pentru a converti hidrogenul lichid răcit la minus 253 de grade Celsius în hidrogen de înaltă presiune. Acest lucru permite realimentarea rapidă și eficientă a vehiculelor cu H2 dintr-un rezervor de stocare care conține hidrogen lichid. Compresia directă a LH2 reduce enorm consumul de energie al unei stații de alimentare cu hidrogen, deoarece capacitatea de răcire a hidrogenului lichid face să nu mai fie necesară o putere de răcire suplimentară pentru procesul de compresie.