Băuturi

Pe parcursul întregului lanț de producție vă puteți baza pe inginerii Linde pentru a găsi gazele și aplicațiile care corespund nevoilor dumneavoastră de calitate și trasabilitate

Carbonatare Creşterea productivităţii şi a calităţii folosind dioxidul de carbon Linde.

Dioxidul de carbon este gazul industrial cel mai frecvent utilizat în industria băuturilor răcoritoare. Prin dizolvare, gazul oferă binecunoscutul efect de efervescenţă. 

Linde livrează dioxid de carbon alimentar, provenit atât din surse naturale, cât şi industriale, în conformitate cu reglementările specifice de siguranță alimentară.

În timpul procesului de carbonatare, dioxidul de carbon este injectat sub presiune într-un amestecãtor, în care apa este menţinută la temperatură controlată. Ulterior sunt adăugate siropul, îndulcitorul şi alte ingrediente pentru a obtine produsul final.


The picture shows water bottles with sparkling water. 
The picture is large enough to be used on a brand wall e.g. on a trade fair booth. 
The picture can also be used as an image in the global product campaign. Please contact branding@linde.com in case you would like to receive the related advertisement.

Dozarea cu azot lichid
Linde livrează azot lichid (LIN) necesar la dozatoarele de pe liniile de îmbuteliere.

În general, fabricile de băuturi necarbonatate (apă, sucuri, ceaiuri etc.) folosesc PET-ul (tereftalat de polietilenã) pentru recipienţii în care acestea se îmbuteliază. În ultimii 20 de ani, PET-urile au devenit tot mai subţiri, din motive de cost şi impact asupra mediului. Efectul indirect a fost obţinerea unor recipente PET mai uşoare, ai căror pereţi au devenit mai subţiri şi mai puţin rezistenţi.

După îmbuteliere, recipienţii trebuie ambalaţi şi stivuiţi în vederea transportului. De obicei, paleţii cu PET-uri din partea inferioară a unui lot de transport cedează sub greutatea celor de deasupra, rezultând situaţii periculoase şi pierderi costisitoare.

Această problemă se poate rezolva presurizând PET-ul cu azot lichid, înainte de dopuire. Prin vaporizare, azotul lichid îşi măreşte volumul de 691 de ori. In plus, azotul lichid este inert – prevenind oxidarea produsului din PET, proces care altfel ar putea duce la alterarea băuturii.

Linde livrează azot lichid (LIN) necesar la dozatoarele de pe liniile de îmbuteliere. Dozatorul alimentează o singură picătură de azot lichid in fiecare PET, înainte de dopuire, mărindu-i volumul prin vaporizare instantanee, presurinzând PET-ul. Creşterea presiunii „rigidizează” PET-ul, făcându-l suficient de robust în vederea stivuirii.

Aveți o întrebare pentru experții noștri?