ASU Oțelu Roșu

1. Amplasamentul “Fabrica de separare aer ASU Oțelu Roșu “, aparținând Linde Gaz România SRL, situat în Oțelu Roșu strada Mihai Eminescu, nr. 10 A, județul Caraș-Severin, se află sub incidența reglementărilor Legii nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, fapt pentru care a fost înaintată autorităților competente notificarea prevazută la art. 7 alin (1) din legea menționată. 

2. Confirmarea faptului ca amplasamentul intră sub incidența reglementărilor și/sau a dispozițiilor administrative de punere în aplicare și ca notificarea prevazută la art.7 alin. (1)  sau raportul de securitate prevăzut la art.10 alin. (1) au fost înaintate autorităților competente. Obiectivul Fabrica de Separare Aer Oțelu Roșu intra sub incidenta Legii 59/2016 si este in evidenta autoritatilor competente ISU, Garda de Mediu si APM .

3. Pe amplasament, se află o instalație de separare a aerului (cunoscută sub numele de Fabrica de oxigen) care produce, prin distilarea fracționată continuă a aerului lichid, următoarele produse: oxigen, azot și argon, lichide refrigerate sau gaze comprimate. Aceste produse sunt depozitate în rezervoare criogenice izolate cu vid și perlită, care ulterior sunt transportate la clienți cu autocisterne specializate. 

4. Principalele substanțe periculoase existente pe amplasament sunt: 

a. Oxigenul: gaz oxidant (comburant) care întreține o ardere violentă a majorității materialelor. În amestec cu aerul, caracterul oxidant se manifestă asupra tuturor substanțelor considerate combustibile, cu atât mai energic cu cât conținutul de oxigen din aer este mai mare. Pe amplasament, cea mai mare parte din oxigen este conținută în stare lichefiată refrigerată. 

b. Azotul și argonul: nu sunt substanțe periculoase în sensul legii nr. 59/2016, însă sunt prezente pe amplasament în cantități mari, de asemenea în stare lichefiată refrigerată. Sunt gaze asfixiante, caracterul asfixiant manifestându-se prin faptul că prin emisia masivă de azot sau argon, concetrația oxigenului în zona emisiei scade sub valoarea normală de cca 21%. 

5. Linde Gaz România a elaborat o politică de prevenire a accidentelor majore prin implementarea căreia a fost redus riscul producerii unui accident major pe amplasament. 

În cazul unui accident major, veți fi anuntați de către Linde Gaz sau de către serviciile de urgență. În cazul producerii unui accident, prin acționarea sirenelor acustice aferente centralelor PSI.

Cele mai periculoase scenarii de accident major sunt emisia masivă de oxigen lichid, emisia de azot (sau argon) lichid și incendiul. 

În cazul unor emisii accidentale de gaze lichefiate refrigerate (oxigen sau azot) se va forma un nor de ceață densă care va impiedica vizibilitatea în zona de deversare a gazelor lichefiate refrigerate, precum și în zona apropiată către care se deplasează curenții de aer, existând riscul de accidentare (cădere, reținere în zonă periculoasă prin imposibilitatea de deplasare). Acest nor are tendința de a persista la nivelul solului și de a se deplasa către zonele joase. Pe solul acoperit de ceața densă pot exista zone cu lichid criogenic acumulat, având temperaturi extrem de scăzute (până la -196⁰C) și existând riscul producerii de arsuri criogenice grave (degerături). La aceste temperaturi, toate materialele își pierd elasticitatea și devin casante la solicitări mecanice. 

Deoarece riscurile specifice provocate de o emisie de oxigen (incendiu, aprinderea hainelor) sunt diferite de riscurile provocate de emisia de azot sau argon (asfixiere), 

ESTE FOARTE IMPORTANT SĂ CUNOAȘTEȚI SURSA EXACTĂ A EMISIEI. 

În acest sens, veți primi informații fie de la Fabrica de separare a aerului ASU Oțelu Roșu , fie de la serviciile pentru situații de urgență. Asteptați instrucțiunile acestora și cooperați cu reprezentanții lor pentru aplicarea planului de intervenție la fața locului. 

Următoarele măsuri sunt utile în astfel de situații: 

a. În niciun caz nu vă apropiați de locul emisiei, ci îndepartați-vă de amplasament și deplasați-vă în direcția opusă deplasării norului de oxigen sau azot / argon. 

b. NU INTRAȚI ȘI NU VĂ DEPLASAȚI ÎN NORUL DE CEAȚĂ (oxigen sau azot / argon) 

c. În cazul în care locuiți în vecinatatea Fabricii de oxigen observați direcția vântului (după un coș de fum sau crengile arborilor) 

d. Dacă vântul bate din directia Fabricii de Oxigen către locuinta dvs. deplasați-vă imediat într-o zonă ferită, EVITÂND NORUL DE CEAȚĂ. Dacă nu e posibil, rămâneți în locuință. 

e. Dacă vântul bate din direcția locuinței dvs. către Fabrica de oxigen, rămâneți în locuință. Închideți ferestrele și ușile. Închideți ventilația și opriți instalația de încălzire. NU FUMAȚI ȘI NU UTILIZAȚI FOCUL DESCHIS. 

6. Data ultimei vizite efectuată pe amplasament de către autoritățile competente: 3 Oct 2018. 

Informații detaliate referitoare la inspecție puteți obține de la:

i. Garda Națională de Mediu, Inspectoratul Județean Caraș-Severin, B-dul I.L. Caragiale nr. 16, Reșița, jud. Caraș-Severin sau 

ii. Inspectoratul pentru Situașii de Urgenta “Semenic” Caras-Severin, str. Castanilor nr. 123, Resita, jud. Caras Severin, CP 320030. 


Dacă doriți informații suplimentare sau aveți întrebări, vă rugăm să ne contactați, direct la sediul Fabricii de oxigen sau la numerele de telefon 0255 531511 sau 0742275130 

Fabrica de separare a aerului Otelu Rosu.